

YAZAR: VİCTOR HUGO
YAYINEVİ: TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI
SAYFA SAYISI: 573
ORİJİNAL ADI: NOTRE DAME DE PARIS
YAZAR HAKKINDA
26 şubat 1802’de Fransa’da doğmuş 22 Mayıs 1885 de Fransa’ da ölmüştür. Babası Napolyon’ un ordusunda general olan yazar annesine çok düşkündür. Latin Edebiyatına yönelen yazar hukuk eğitimi almıştır. Romantik akıma bağlı Fransız şair, romancı ve oyun yazarıdır. Dünya klasiklerinde bir çok eseri yerini almıştır.
KİTAP İNCELEMESİ
Notre Dame Katedrali’nin baş papazı Claude Frollo, katedralin önünde bulduğu ucube bebeği evlat edinip, ona fransızcada eksik anlamına gelen Quasimodo adını vermiştir. Quasimodo Esmeralda adındaki genç kızın hemşire annesinden çingeneler tarafından çalınıp yerine konulan bir bebektir. İlerleyen yaşlarında manevi babası Quasimodo’ ya katedralde zangoçluk görevini verir. Bir süre sonra çirkin, kambur ve tek gözü patlak olan Quasimodo zilin sesi nedeniyle sağır olur.
En çirkin yüz seçilen Quasimodo’ nun yolu Esmeralda ile Greve Meydanı’ nda kesiştiği gün Quasimodo’ ya aşık olur. Esmeralda çok güzel, güler yüzlü bir kızdır. Dikkat çeken güzelliğiyle Djali adındaki keçisiyle meydanda dans eder. Klise yazarlarından Pierre Gringoire Esmeralda’ nın peşine takılır. Fakat yalnız değildir. Quasimodo’ da Esmeralda’ nın peşindedir. Kızın Quasimodo’ yu farkedip çığlık atması üzerine Yüzbaşı Phoebus Esmeralda’ yı kurtarır. Quasimodo’ nun şiddetine maruz kalan yazar ayıldığında kendini çingenelerin arasında bulur. Yazarın hayatını Esmeralda kurtaracak, asılmak üzereyken onu eş olarak almayı kabul edecektir.
Sonrasında Esmeralda’ nın dansını izlemeye gelen Yüzbaşı Phoebus, Esmeralda’yı evine çağırır. Phoebus’ un çevresi tarafından aşağılanmasına rağmen Esmeralda yüzbaşına aşık olmaktan kendini alıkoyamaz. Fakat bu aşkı yakından takip edem başka biri vardır. Başrahip Claude Frollo.. Rahip Frollo nefsine yenik düştüğünü kabullenemeyen, Esmeralda’ ya olan aşkını sindiremeyen korkunç bir adama dönüşmüştür. Esmeralda ile yüzbaşının buluştuğu bir gün Rahip Frollo onları saklandığı yerden gözetlerken, yüzbaşının Esmeralda’ ya dokunmasını sindiremez ve yüzbaşını bıçaklar. Tutuklanan Esmeralda suçsuz olduğu halde işkenceye dayanamayarak suçu kabul eder ve idam cezasına çarptırılır. Rahip Esmeralda’ yı zindanda ziyaret eder ve onu sevdiğini, tüm olanların onun planı olduğunu, kendisini kabul ederse kurtulabileceğini söyler. Esmeralda sevdiği adamı öldürdüğünü düşündüğü bu alçak adamı reddeder. Asılacağı gün Esmeralda’ ya tekrardan aynı teklifte bulunan papaz yine reddedilir. Darağacında sevgilisinin ölmediğini, nişanlısıyla birlikte idamı izleyenlerin arasında olduğunu gören Esmeralda çığlıklar içinde sesini duyurmaya çalışır. O sırada Quasimodo yaptığı planla Esmeralda’ yı kurtarır ve katedrale sığınırlar. Fakat Esmeralda Rahip Frollo’ nun tacizleriyle huzur bulamayacaktır.
Rahip Frollo boş durmayacak yine hain planlar kuracak ve çingeneleri Esmeralda’ yı katedralden kurtarmaları için kışkırtacaktır. Esmeraldanın hayatına dair gizlerin ortadan kalkması ise bir takım tesadüflerin peşinden gelecek okuyucu heyecanlı bir sonla kitabı sonlandıracaktır.
Ben kitabı okurken Quasimodo’ nun çirkinliğinin altına sığınmış güzel kalbine dokunmak, Rahip Frollo’ nun hırsıyla savaşmak istedim. Eminim ki siz de benim duygularımı paylaşacak Esmeralda, Quasimodo ve Frolloyu unutulmaz kitap karakterleri listenize ekleyeceksiniz.
Kitap ilk iki yüz sayfada okura Paris’in sokaklarını gezdirip, katedral hakkında bilgi veriyor. Bu tur biraz yorucu olsa da sonrasında hızla gelişen olaylar okuyucuyu çabuk içine alacak, kitabı bir solukta bitirecektir. Size tavsiyem kitabı okurken hemen pes etmeyin, olay örgüsüne girene kadar sabredin. Kitabı sonlandırdığınızda asla pişman olmayacaksınız.
KİTAPTAN ALINTILAR
Hiçbir şey insana kesesinin bomboş olması kadar cesaret veremez.
Sayfa 82
Bu bensem, olup bitenler gerçek mi? Bunlar gerçekse, bu ben miyim?
Sayfa 86
Ah aşk! dedi Esmeralda, sesi titriyor, gözleri ışıldıyordu. İki sevgilinin bir bedende bir araya gelmesi. Bir melekte bütünleşen bir erkek ve bir kadın. Cennetin ta kendisi!
Sayfa 106
Zamanın gözü kördür, insan ahmaktır.
Sayfa 113
Her türden insan şairlerin peşinden gider. Tıpkı baykuşların ardından çığlık atarak giden ötleğenler gibi.
Sayfa 174
Gündüz herkesindir. Beni neden hep geceye mahkum ediyorlar?
Sayfa 350
Evet, mutluydum, en azından öyle sanıyordum. Temiz bir insandım, ruhum berrak bir aydınlıkla doluydu. Hiç kimse başını benim kadar gururla ve ışıklar saçarak kaldıramazdı.
Sayfa 352
Kaderin beni ele geçirdiğini hissettim.
Sayfa 354
İçimde düşüp yerinden kalkamayan, varlığından uzaklaşamadığım bir şey vardı.
Sayfa 355
Kendime hakim olamadığım, kafamın içinde hep aynı şarkının uğuldadığını duyduğum, dua kitabımın üzerinde hep senin ayaklarını gördüğüm, gece düşlerimde bedeninin üzerine süzüldüğünü hissettiğim için seni yeniden görmek, sana dokunmak, kim olduğunu öğrenmek, seni zihnimde canlanan aynı imgeyle yeniden bulabilmek, belki düşlerimi gerçekle yok etmek istedim.
Sayfa 355
Artık kendime ait değildim.
Sayfa 355
Senin olduğun cehennem benim cennetimdir…
Sayfa 359
Birbirimizi sevecek, ruhlarımızı birbirine karıştıracak, birbirimize karşı hissettiğimiz büyük susuzluğu, aşkın kurumak bilmez çeşmesinden birlikte ve hiç durmadan içerek giderecektik.
Sayfa 359
Bir kuş tarafından kandırılmış bir tilki kadar utanç içinde.
Sayfa 367
Acının aşırısı, tıpkı sevincin aşırısı gibi kısa süren şiddetli bir duygudur. İnsan yüreği bu uçlardan birinde uzun süre kalamaz
Sayfa 403
Mezarının anahtarını yedeğinde taşıyan bir ölü gibiydi.
Sayfa 404
İnsan davranışları iki yönlüdür. Sende göklere çıkartılan bir şey için beni yerden yere vururlar.
Sayfa 506
Yüreğimi yakan ateşin dumanı içimden hiç çıkmıyor!
Sayfa 512
Zavallı kız, altımızda sonsuz bir uçurum var, benim düşüşüm senin düşüşünü sonsuza dek izleyecek!
Sayfa 514