

YAZAR: CHRISTINA BAKER KLINE
YAYINEVİ: ARKADYA YAYINLARI
SAYFA SAYISI: 356
ORİJİNAL ADI: ORPHAN TRAIN
Yazar Hakkında
Roman ve düzyazı yazarı olmakla birlikte editörlük de yapmaktadır. Çocukluğunu Maine, İngiltere ve Tennessee’de geçiren Kline, kocasının büyümüş olduğu Minnesota ve Kuzey Dakota’da da oldukça vakit geçirmiştir. Yale Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi ve Hoyns Kulübü’nün bir üyesi olduğu Virginia Üniversitesi mezunudur. Fordham ve Yale Üniversiteleri de dahil pek çok yerde yaratıcı yazma ve edebiyat dersleri vermiştir. Ailesiyle birlikte New Jersey’de yaşamaktadır.
Kitap İncelemesi
Molly ergenliğini doruklarda yaşayan sosyal hizmetler tarafından evlatlık verilmiş on yedi yaşında genç bir kızdır. Annesi uyuşturucu nedeniyle hapishanede, babası ölmüş ve evlat edinildiği aileyi hiç sevmemektedir.
En sevdiği kitap olan Jane Eyre’ ı kütüphaneden çaldığı için kamu cezası alan Molly, doksan bir yaşındaki Vivian’ın evinin çatı katını düzenleyerek elli saatlik cezasını doldurmak zorundadır. Doksan bir yaşındaki Vivian ile on yedi yaşındaki Molly’nin hayatlarını kesiştiren kamu cezası, bir süre sonra Molly için ceza olmaktan çıkacak ve bu yaşlı kadınla hayatlarının ne kadar benzer olduğunu farkedecektir.
1929 yılı Amerikasının gerçeklerinden olan öksüzler treni kimsesiz, terkedilmiş ve evsiz çocukları evlat edinilmeleri için Orta Amerika’ ya taşımış ve yüzlerce acıya şahitlik etmekle birlikte, bir çok hikayeye dokunmuştur.
Vivian öksüzler treninin misafirlerinden olup ailesini yangında kaybetmiştir. Evlat edinildiği aileler tarafından çeşitli eziyetler görmüş, isimi değiştirilmiş, İrlanda asıllı kimliği unutturulmaya çalışılmıştır.
Molly’nin aldığı kamu cezasının zor bir hayatın kapısını aralayacağını tahmin etmeksizin, çatı katının tozlu geçmişiyle acı dolu bir yaşama şahitlik ediyoruz. On yedi yaşındaki Molly ile doksan bir yaşındaki Vivian’ın yaş farkı gözetmeksizin ortak paydası olan hayatları merak uyandırıcı ve sürükleyici. Yer yer boğazınızda düğüm hissedecek yer yer Vivian’a uzatılan her ele minnet duyacaksınız. Bu arada öksüzler treni gerçekten 1929 Amerika’sı gerçeklerinden. Hatta kitabın sonunda gerçek bir hikaye yer almakta. İşte size kitabı okumanız için bir sebep daha…
Kitaptan Alıntılar
Daha önce tüm hayatım gelişigüzel anlardan oluşan bir tesadüf gibiydi. Bu defa ilk kez bunun bir tesadüf değil, kader olduğunu hissediyordum.
Zaman daralıp tatsızlaşır, bilirsin. Eşit ağırlıklı değildir. Bazı anlar akılda kalır, diğerleri kaybolur gider.
Dürüstlük ve iyilik her şeyi yoluna sokar.
Acıyla, kederle, kayıplarla ve yalnızlıkla doluydum.
Seninle nerede olursam olayım hep mutlu olurdum…
Bazen içinizdeki çocuk geçmişinizde hapsolur ve siz o çocuğu kurtarmak için tüm umutlara sımsıkı sarılırsınız.
Ve yalnızca işlerine yaradığınız sürece birilerinin ilgisini çektiğinizi öğrenirdiniz.
Neler olacağını yalnızca Tanrı biliyor. O da olacakları asla söylemiyor.
Dünyaları verseler de senin kıyından ayrılmazdım…
Bence sana sahip çıkan bir anne baban yoksa kendini istediğin gibi adlandırabilirsin.
İçimin paramparça olmasına rağmen, herkes gibi görünmeyi öğreniyordum.
Verecek cevabınızın olmadığı bir bahsi asla açmayın.
Bazen cennetin ne olduğunu düşünüyorum.
Sanırım cennet, diğerlerinin hatıralarıyla hayatımızı sürdürdüğümüz bir yer olsa gerek
Yolculuğunuz kisa ya da uzun olsun, ona güvendiğiniz sürece Tanrı size yardım edecektir.
Bu mevzu çoktan bitti, ben çoktan gittim…